Com crear una bona contrasenya segura

Com ens podem crear una contrasenya robusta i segura? En moltes de les meves classes surt en alguna ocasió el tema de les contrasenyes. I és que tard o d’hora necessitem usar-les o crear noves contrasenyes al donar-nos d’alta en alguna pàgina web o servei online. Jo recomano no utilitzar la mateixa clau del nostre correu electrònic si per exemple ens donem d’alta en un butlletí o en un servei d’avisos de vols. Sense entrar a fons en el tema de quantes contrasenyes tenir, si apliquem un raonament lògic, podem determinar que de la mateixa manera que no tenim el mateix pin del telèfon posat a la clau del pàrking, a la targeta de crèdit i a tot arreu, no utilitzarem sempre una única contrasenya o password (en anglès).

porta-clau-password

Però anem a veure en sí mateixa com ha de ser una clau acceptable. Cal tenir en compte que actualment el tema de les contrasenyes està evolucionant cap a a una doble verificació, o també amb reconeixement facial i altres alements biomètrics. Però ara ens centrarem nomès amb els aspectes alfanumèrics.

Els experts recomanen que compleixi uns quants requisits per definir una contrasenya com a robusta o forta:

  • Més de vuit caràcters
  • Lletres amb minúscules
  • Lletres amb majúscules
  • Que tingui números
  • Signes i símbols especials del teclat

Anem a veure doncs com escollir una contrasenya que respecti aquestes recomanacions i jo encara n’afegeixo una més. Que la podem recordar!!

Aquest és el meu mètode per crear un password segur.

Imaginem algú que es diu Josep, té 55 anys, i viu al carrer Bonaplata, 32 de Barcelona. Aquestes dades personals (cadascú les seves) que fem servir de punt de partida sempre les recordarem, i són el punt d’inici per construir la nostra contrasenya.

Agafem el nom i li donem la volta

Pesoj

Si en Josep té 55 anys vols dir que va nèixer l’any 1960, oi? Transformem aquesta xifra de la seguent forma.

1.000 = 1K (la lletra k en majúscules)

960 ho deixem igual

Ens queda doncs 1K960

Si això ho afegim a la part del nom escrita de manera inversa ens queda

Pesoj1K960

Ara ja nomès ens queda incorporrar algun caràcter dels “raros” del teclat, encara que jo m’inclino pels que sabem i coneixem més, com per exemple els que aparèixen en les tecles dels números

Pesoj1K960$

Una variant possible és no usar l’edat i sí la direcció. Bé, en realitat el codi postal associat al lloc on vivim. En el nostre exemple, en Josep, que vius al carrer Bonaplata, 32, li pertoca el codi postal 08032.

Ho incorporem al nom invertit, però agafem les tres darreres xifres, el 032. Quedaria així:

Pesoj032

I ara li sumem un símbol, aquesta vegada “&”

Pesoj032&

Aquesta és una manera senzilla de poder fer una contrasenya acceptablement segura, utilitzant el nostre nom, o el d’alguna persona propera, i que podem aplicar de moltes maneres.

Per acabar, un parell d’eines relacionades amb els passwords.

  • Passwordmeter. Verifica com és de potent i robusta una contrasenya.
  • Password Generator. Per a la creació automàtica de passwords, amb múltiples opcions disponibles.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *