Seleccionar página

Una de les eines de Google de la qual imparteixo formació regularment és Google Translate.

M’agrada molt explicar les característiques d’aquesta eina de traducció perquè en algun moment o altre apareix en la cara dels assistents una expressió d’admiració i sorpresa. S’escapa un Oh! que no necessita cap traductor per interpretar-lo.

És meravellós veure com algunes aplicacions de la tecnologia ens poden facilitar la vida, i com d’altres més enllà de la seva utilitat son percebudes com gairebé «màgia» per alguns que les desconeixien. Això passa amb Google Translate, que és més que una eina per traduir.

Logotip Google Translate

Logotip Google Translate

Google Translate ja fa més de 10 anys que funciona i en aquest temps ha millorat molt. La darrera novetat és un sistema de traducció anomenat Neural Machine Translation. Suposadament aquesta nova tècnica permet interpretar el context de les expressions escrites, i més enllà de traduir frases o paraules, ho fa de tot el conjunt escrit.

Aplicacions de Google Translate

Deixant de banda aquestes millores constants, cal saber algunes de les coses per les quals podem utilitzar Google Translate.

  • Traducció de paraules, i diccionari. Si l’utilitzem amb paraules soltes podem veure les seves definicions, sinònims i altres informacions útils.
  • Traducció de textos (Neural Machine Translation).
  • Traducció de webs. Si introduïm una direcció web, podem veure aquella web traduïda a l’idioma que més ens convingui.
  • Traductor de documents. ¿Saps que pots importar documents a Google Translate?
  • Escoltar pronunciació. Podem sentir com sona un text en quasi bé tots els idiomes.
  • Reconeixement de escriptura manual. Hi ha la possibilitat d’introduir el text escrivint a mà dintre de Google Translate
  • Reconeixement per veu. Proveu a parlar. El sistema reconeix les paraules, les escriu, i ens proposa la traducció a l’idioma desitjat.
  • Reconeixement per imatges. Si pitjeu el botó per activar la càmera i enfoqueu cap a un rètol o un menú del restaurant, etc…  en podem obtenir la traducció.


Google Translate és una eina poderosa en molts escenaris; ja sigui com a recurs per consultar a casa o a la feina, o en una situació de mobilitat. No cal ser un linx per observar que si estem fent un viatge ens podrà ser de molt pràctic. Més encara si ens desplacem a un país on s’empri un alfabet diferent del nostre, tal és el cas per exemple de Japó, Israel, Marroc i tants altres paisos possibles.

Obtenir Google Translate